Як вибрати насосну установку для харчової промисловості?

Як вибрати насосну установку для харчової промисловості?

У харчовій промисловості якість виробленого продукту багато в чому залежить від устаткування. Тому до нього пред'являються високі вимоги щодо зручності використання та обслуговування, санітарно-гігієнічної відповідності. На його частку також припадає значна частина витрат на електроенергію. Тому дуже важливо вибрати відповідні установки, щоб отримати якісний продукт та оптимізувати витрати на виробництво.

Насоси часто використовуються у виробництві продуктів харчування. Основне їх призначення - переливання та перекачування гарячих та холодних рідин різного ступеня густоти. Найчастіше води, молока, вина, соків, пива, повидла, соусів, спиртовмісної та іншої сировини.

  • Які бувають насоси?

Різновидів насосного обладнання дуже багато. Насоси різних конструкцій використовуються для певних типів сировини, залежно від густини, консистенції, вмісту спирту та інших характеристик.

Більшість установок здатні перекачувати гарячі (наприклад, сироп, пивне сусло) та холодні (вода, вино, молоко, напої та ін.) рідини. Також має значення густота. Вона визначає, який тиск необхідний забезпечення роботи системи (від 10-16 бар для середньов'язких продуктів, до 48 — для патоки, меду, джему, шоколаду та інших.)

Найпопулярніші насоси для харчових продуктів:

  • Відцентрові використовують для сировини з великою плинністю (вода, молоко, сік, спирт, вино).
  • Мембранні підходять для роботи із суспензіями (йогурт, кефір).
  • Ламінарні використовують для дуже густих продуктів: сметана, варення, майонез та ін.
  • Імпелерні насоси підходять для рідких та густих продуктів, сумішей із включеннями, а також із вмістом газу.

Що важливо для вибору насоса?

Вибираючи насос для виробництва, важливо звертати увагу на такі характеристики:

  1. Конструкція насосу

Будова насосів для харчового виробництва обов'язково повинна передбачати можливість збирання та розбирання для очищення та промивання. Матеріал, з якого виготовлений насос, можуть бути розраховані на роботу з певними типами рідин:

  • за щільністю;
  • за температурою;
  • наявність включень.

З урахуванням цих факторів можуть бути використані сталь, бронза, титан, гума та інші матеріали. Проточна частина може бути виготовлена, наприклад, гігієнічних сплавів, поліуретану.

Конструкція повинна передбачати мінімальні втрати сировини при перекачуванні та виключати хімічну дію на неї.

2. Габаритні розміри

Вибираючи горизонтальні або компактніші вертикальні установки необхідно враховувати можливості виробничого приміщення та особливості технологічного процесу.

3. Можливість та вартість ремонту

Працюючи з несумлінними постачальниками, можна зіткнутися з проблемою, що несподівані поломки не піддаються ремонту. Запасні частини коштують дорого чи ніхто не береться відновлювати агрегат. Це загрожує довгими простоями виробництва та додатковими витратами.

Тому необхідно заздалегідь дізнатися, чи виробник надає гарантію, чи є сервісний центр, чи проводиться гарантійне та післягарантійне обслуговування. Деякі виробники надають деталі чи готові ремкомплекти.

4. Відповідність стандартам якості

Безпека та надійність обладнання повинна підтверджуватись спеціальними сертифікатами відповідності та маркуванням.

Наприклад:

  • Для харчової промисловості потрібна санітарна сертифікація.
  • Сертифікати ISO 9001-2008 чи ISO 9001-2015 підтверджують відповідність умов виробництва міжнародним стандартам якості.
  • Маркування РЄ та відповідний сертифікат підтверджують, що обладнання відповідає нормам та стандартам Євросоюзу та є
  • Безпечними для здоров'я людини та навколишнього середовища.

5. Можливість вбудовування у виробничий процес

Насос є частиною всієї виробничої лінії, завданням якої може бути підготовка сировини, виробництво продукції або подача води до будь-якого об'єкта. При виборі обладнання необхідно враховувати параметри всієї системи та технічні характеристики необхідного насосного обладнання.

Насосне обладнання виробничого підприємства «Техно-Т»

Насосне обладнання виготовляється зі спеціальної гігієнічної нержавіючої сталі.

Електронасоси ВНЦ-10/20, ВНЦ-20/20, ВНЦ-40/20 використовуються для перекачування рідини (вода, соки, виноматеріали та ін.). Можна використовувати у гідротехнічних комунікаціях. Підходять для роботи зі спиртом та іншими легкозаймистими рідинами. Можуть бути встановлені на візку або стаціонарній рамі.

Мезгонасос ВНПБ-32/32 — поршнева установка, яка підходить для роботи з мезгою, суслом, а також з соками (з м'якоттю і без), дріжджовими та іншими опадами, виноматеріалами та іншими матеріалами з доброю та середньою плинністю.

Установка насосна ВНПБ-10/32 на пересувному візку може бути використана для вин, соків, сусла, дріжджових опадів та інших рідин. Конструкція забезпечує мінімальний вплив на продукт.

ВНЦ-10/55 - відцентровий електронасос (може бути стаціонарним або пересувним). Підходить для вбудовування в комунікації з високим гідравлічним опором, а також подачі виноматеріалів на фільтр-преса.

УПСМ-32/125 - комплексна установка з можливістю під час перекачування проводити сульфітацію маточним розчином SO2 виноградного мезги, сусла та виноматеріалів.

До всіх відцентрових та поршневих насосів власного виробництва можливе постачання ремкомплектів та запасних частин.

×