Як вибрати подрібнювач для винограду?
Один із важливих етапів підготовки сировини для виробництва вина – подрібнення ягід. Для цього використовуються спеціальні дробарки. За допомогою таких пристроїв вихідний матеріал доводяться до консистенції, яка необхідна для наступних етапів виробництва.
Залежно від обраної потужності та продуктивності, дробарки можна застосовувати в домашньому та промисловому виноробстві.
У чому переваги використання дробарок?
Виняток ручної праці, звичайно ж, дозволяє прискорити процес переробки винограду, збільшити обсяги переробки та виробництва. Але, крім цього, автоматизація процесу подрібнення ягід дозволяє:
- Отримати сировину вищої якості;
- Забезпечити максимальний вихід переробленого матеріалу.
Конструкція дробарки проста, зрозуміла та зручна в обслуговуванні. Для цього не потрібні спеціальні навички та вміння. А при правильному використанні та обслуговуванні обладнання прослужить довго.
На що звертати увагу при виборі дробарки?
Завдання дробарки - подрібнювати і давити ягоди, щоб отримати мезгу - необхідну сировину для вина. Розглянемо докладніше, як правильно вибрати обладнання, на які параметри звертати увагу.
Конструктивні особливості та тип подрібнювача
Дробарки бувають:
- Валкові. Ягоди подрібнюються горизонтальними валками із протилежним обертанням. Зазор між ними можна регулювати задля досягнення максимальної ефективності переробки. Валки можуть бути гладкими, рельєфними або зі спеціальними лопатями для подрібнення сировини. Такі дробарки працюють акуратно, не ушкоджують кісточки. З їх допомогою можна отримати дуже якісний виноматеріал без осаду, з насиченим ароматом та смаком.
- Відцентрові. У таких установках виноград подрібнюється завдяки ударам механізму ротору, який обертається з високою швидкістю (450-500 об/хв). На виході отримуємо мезгу із високими показниками фенолів. Відцентрові дробарки використовують у виробництві червоного вина.
Наявність гребнеотделителя
На підсумкові смакові якості вина (терпкість, насиченість, міцність) впливають гребені та кісточки, які потрапляють у мезгу. Якщо їх залишається багато, вино буде гірким та каламутним через високу концентрацію дубильних речовин. Тому дуже важливим фактором при виборі дробарки є наявність гребнеотделителя. Особливо для переробки білих сортів винограду. Дробарки з відокремлювачами гребенів (валкові та відцентрові) оснащені спеціальним валом, який розділяє гребені в спеціальну ємність, а ягоди направляє далі, на переробку.
Продуктивність
Для невеликої кількості винограду можна використовувати і ручну (механічну) дробарку, але у промислових умовах застосовуються потужні установки з електроприводом, які здатні переробляти велику кількість сировини.
При виборі звертайте увагу на такі показники:
- Місткість навантажувального бункера. При невеликому врожаї (500 – 1000 кг за сезон) підійде установка з бункером навантаження близько 25-50 кг. Чим більший запланований обсяг винограду, тим більшої ємності має бути блок завантаження.
- Продуктивність установки та потужність двигуна. Чим вона вища, тим швидше можна переробити весь зібраний виноград.
Габаритні розміри та конструктивні особливості.
Розміри обладнання, як правило, залежать від потужності установки та принципу роботи. Іноді дробарка та гребнеотделитель - це дві окремі машини з самостійними приводами. В окремих випадках це може бути важливою перевагою, залежно від сорту винограду, що переробляється. У будь-якому випадку, важливо враховувати обсяги виробництва та виробничі площі.
Наприклад, промислова відцентрова дробарка з гребнеотделителем для винограду ЦДГ-20 потужністю 7,5 кВт здатна переробити 20 тонн винограду на годину. Дробарка валкова з гребнеотделителем марки ВГД складається з двох пристроїв з окремими приводами - гребнеотделителя і дробарки. Вона дозволяє переробляти 20 тонн ягід на годину і при цьому виконувати різні технологічні операції за потребою:
- відокремлювати гребені з дробленням або без дроблення ягід;
- дробити ягоди, не відокремлюючи гребені.
Вибір та купівля відповідної дробарки для винограду дозволить вам підвищити ефективність процесу виробництва вина та покращити якість готового продукту.
Ми допоможемо вам у підборі обладнання для переробки винограду, проконсультуємо у питаннях цін та комплектації. А також підберемо інше обладнання для виноробства: насосні установки, стікачі, змішувачі, преси та інше.